valokuvausharras

Aloita valokuvausharrastus talvilomalla

Nyt kun talvilomalla ei kannata matkustella välttämättä mihinkään turistirysään, hyviä talviloman ideoita tarvitaan ja nyt voi miettiä uuden harrastuksen aloittamista. Miltä kuulostaisi valokuvauksen aloittaminen talviaikaan? Lue tästä vinkkiartikkelistamme lisää ja saatat pian innostua, sillä talvella saa ainutlaatuisia valokuvia.

Mihin suunnata?

Meri on yleensä erinomainen paikka ottaa valokuvia talvella. Jos jää kestää niin kävele merellä, mutta jos yhtään on vaaraa heikoista jäistä, jää rannalle. Toki jäiset rannat ovat myös vaarallisia, sillä niissä kaatuu helposti kalliin kameran kanssa, puhumattakaan omasta loukkaantumisesta.Merisavu on kovemmilla pakkasilla ja meren ollessa avoinna huikea näkymä. Se voi myös huurruttaa rantaa ja siinä olevia puita.

Jäälautat ovat niin ikään hienoja kuvattavia Helsingissä. Jääpuikoista ja jääkalikoista saa usein hienoja kuvia, jos auringonlasku sattuu osumaan niihin. Tosin talvilomalla ei välttämättä saa vielä niistä niin hienoja kuvia.

Muualla Suomessa riittää niin ikään kuvattavaa. Järven jäät ja rannat, metsät, pellot … jokaisesta löytyy jotain kuvattavaa kunhan vain käyttää mielikuvitusta. Pimeässä metsässä ja kirkkaan tähtitaivaan alla voi suunnata kameran osoittamaan ylös puiden latvoihin. Pitkällä valotusajalla saa näkyviin sekä puut että taivaalla näkyvät tähdet, ja lopputuloksesta tulee jylhä.

Muistutetaan vielä että esimerkiksi jokien rannoilla tulee olla extravarovainen heikkojen jäiden vuoksi.

Mitä pitää muistaa?

Ainakin tulee pukeutua lämpimästi. Hanskat mieluiten sellaiset, joiden kanssa voi kuvata. Jalkineet tulee olla myös lämpimät, sillä kylmissä kengissä ulkona liikkuminen tuntuu jäädyttävän koko kroppaa. Kommandopipo on paras varuste päähän tuulisella ilmalla, mutta jos sellaista ei löydy, voi perinteinen kasvomaskikin auttaa asiaa jonkin verran.

Kamerat hidastuvat pakkasella joten tämä tulee ottaa huomioon. Vaikka niiden takuu ei välttämättä riitä koviin pakkasiin, kestävät ne kuitenkin aika hyvin kylmää. Ja useimmiten paremmin kuin takuulapuissa. Hidastumisen näkee ennen kaikkea nykyajan kameroiden lcd-näytöissä.

Suurempi ongelma ja yleisempi sellainen on akkujen nopea kuluminen. Talvikuvaajalla tuleekin olla ainakin yksi vara-akku, mieluummin useampi. Akkua kannattaa kuljettaa taskussa mahdollisimman lähellä kroppaa, jotta se pysyy lämpimänä.

Varo huurretta hengityksestäsi

Kun ota pakkasella kuvia, huomaat varmasti että hengitys voi huurtua kameran pintaan. Erityisesti kannattaa varoa objektiiviin hengittämistä, sillä sen jälkeen voi olla vaikeampi ottaa kuvia, koska linssin putsaaminen pakkasessa on aika vaativa homma.

Talvella kuvattaessa on ihan tavallista, että joskus rapatessa roiskuu ja tällöin lunta saattaa mennä kameran päälle. Pienellä käsipuhaltimella voi puhaltaa pahimpia lumia pois. Itse ei kannata puhaltaa, koska lumi sulaa kameran päälle. Kamerat ovat aika kosteusherkkiä! Tämä kannattaa muistaa myös silloin kun tulee kuvausreissulta kotiin. Kylmä kamera voi lämpimään tullessaan muodostaa kondensaatiota, joten vinkkinä onkin useimmiten se että kameran tulee lämmitä hitaasti huoneenlämpötilassa, esimerkiksi suljetun kameralaukun sisällä.

Yhteenvetoa

Kuvaaminen talvella voi olla siis haastavaa mutta se on ennen kaikkea mielenkiintoista. Talvella voi ottaa minimalistisia valokuvia, joissa lumen valkoisuus voi hallita kuvaa, mutta jossa joku yksityiskohta herättää huomion ja on samalla koko valokuvan tärkein elementti. Ei kannata pelätä myöskään pimeällä valokuvaamista. Taivas on tähtiä täynnä ja kuustakin voi saada oivia valokuvia, jos kameran asetuksista saa kirkkautta vähennettyä niin, ettei kuu näytä vain muodottomalta valomöhkäleeltä.

Miltä sinusta kuulostaisi? Olisiko sinulla aikaa talvilomalla aloittaa valokuvausta harrastuksena? Se voi olla huomattavasti mielenkiintoisempaa, kuin vaikkapa kännykällä kuvien räpsiminen, vaikka silläkin saa nykyaikana teknisesti erinomaisia otoksia. Jos et ole saanut vielä muita talviloman ideoita, olisi tässä sinulle yksi.