sisustussuunnittelu

Valokuvatapetilla sisustussuunnittelu uusiksi

Vanhemmat lukijat muistavat varmasti 70-luvun tapettiset seinät, joissa nähtiin mitä mielikuvituksellisempia kuvioita sekä hurjia väriyhdistelmiä. Monen mielestä ne näyttävät huvittavalta, mutta kannattaa muistaa että nykyään valokuvatapetit ovat periaatteessa hieman sama asia. On toki totta, että valokuvatapetilla saadaan runsaasti enemmän ulottuvuuksia.

Ei kokorajoituksia eikä paljon muutakaan

Nykypäivän tapettiseinät mahdollistavat omien valokuvien, taidegrafiikan, luontokuvien ja muiden tekemisen tapeteiksi ja sitä kautta koko seinän mahdollistavaksi tapettiseinäksi. Ne ovat oivallinen valinta tunnelman muuttamiseen nopeasti. Sisustussuunnittelu voidaan tehdä pikavauhtia! Valokuvatapettien avulla voidaan luoda  viihtyisä, romanttinen tai tarvittaessa vaikka seikkailullinen fiilis. Kokorajoituksia ei valokuvatapeteissa käytännössä ole ja niitä voidaan asettaa seinien lisäksi kaappeihin ja muihin kohtiin, jossa on paljon tilaa. 70-luvun tapetit eivät olleet uudestaan käytettäviä, kuten moni tapetteja irroittanut varmasti muistaa. 

Valokuvatapetit ovat erinomaisen helppoja käyttää. Niiden avulla voidaan piilottaa seinistä yksityiskohtia ja puutteita tai virheitä. Pienistä tiloista saa oikein käytettyn tilavamman näköisiä (ja väärin käytettynä vieläkin pienemmän näköisiä!). Tapetit tuovat usein kaivattua lisävaloa.

Nykyaikaiset valokuvatapetit ovat monipuolinen tekniikka, joka sopii seinien koristeluun kaikissa sisätiloissa. Teema- ja väriyhdistelmät voivat sopia olemassa olevaan sisustukseen ja korostaa tyyliä tai lisätä upeita aksentteja ja leikkisiä yksityiskohtia kontrastiväreillä.

Itseliimautuvia tapetteja

Valokuvatapetit (ainakin parhaat sellaiset) ovat itseliimautuvia ja uudelleenkäytettäviä. Niitä voidaan käyttää asuntojen lisäksi liiketiloissa, niin sisällä kuin ulkona. Vaikka tapettipaperit ovat ohuita, ne tuntuvat vain siltä. Ne ovat kuitenkin paljon vankempia kuin entisaikojen paperitapetit.  

Perinteisiä valokuvatapetteja on toki edelleen saatavilla. Kun niitä aikoo kiinnittää, kannattaa hankkia tapettipöytä tai tuunata vaikkapa keittiön pöydästä väliaikaisesti tapettipöytä, kunhan vain suojaa sen tarpeeksi hyvin ettei liisteriä tai muuta kiinnikeainetta tartu pöytään. Tosin se on helppo yleensä poistaa, jos vahinko sattuu.

Tapettipöydällä tapetin liottaminen käy kuitenkin kätevästi. Kuvioiden kohdistaminen on se vaivaa vaativa ja aikaa vievä asia, jota ei kannata tehdä kiiressä. Tapetti kiinnitetään sitten seinään ohjeiden mukaan. Yleensä käytetään joko lastaa tai harjaa kiinnittämiseen. Tapettiveitsi on hyvä varata viereen, jotta tapetti voidaan katkaista. 

Non woven -tapetit eli kuitukangastapetit eivät tarvitse liottamista, joten niiden kiinnitys seinään on todella mutkatonta. Kun tekee asiat oikein, niin molemmat tavat ovat kestäviä. Valokuvatapetit ovat likaa hylkiviä, joten ne ovat siistin näköisiä vuodesta toiseen. Kannattaa hommata joka tapauksessa tapetointitarvikkeet ajoissa, jotta voit aloittaa tapetoimisen saman tien ja nähdä uudenlainen sisustussuunnittelu toiminnassa.

Valokuvatapeteista on saatavilla erilaisia tyylikkäitä teemoja. Kaupunkiaiheet sopivat toisille ja toisille sopivat luontoaiheet. Rohkeimmat käyttävät omia ottamiaan valokuviaan, jolloin sisustussuunnittelu saa seurakseen henkilökohtaisuutta ja yksilöllisyyttä. Joitakin voi Suomen pimeydessä ja kylmyydessä lämmittää paratiisirannan näkyminen omassa makkarissa. Makrokuvilla voi saada jännittäviä tunteita aikaan, jos ottaa vaikka kukan terälehdestä ja mehiläisestä erikoislähikuvan tai makrokuvan.

Aksenttia seinään

Aksenttiseinät eli korostusseinät ovat omiaan luomaan valoa sisätiloihin. Ne myös parhaimmillaan parantavat funktionaalisuutta.  Sopivilla taustoilla voi rauhoittaa vaikkapa lasten- tai vauvanhuoneen sisustusta, jotta päivä- ja yöunista tulee mahdollisimman miellyttävät. Neutraaleilla väreillä voi sisustaa rentouttavia ja rauhoittavia sisätiloja. Teini-ikäisille kannattaa puolestaan miettiä vähän radikaalimpaa ilmaisua, tietenkin heidän toiveidensa mukaan – joskus kun teini-ikäiset voivat olla konservatiivisempia kuin vanhempansa! Alakouluikäisillä lapsille kirkkaat värit toimivat usein parhaiten, mutta jokaiselle maunsa mukaan!

Valokuvatapetteja voidaan käyttää luovalla tavalla tehokeinona esimerkiksi silloin, jos muu sisustus on minimalistista ja pelkistettyä. Parhaimmissa palveluissa on mahdollisuus testata tietokoneella, miltä valokuva tulisi seinällä näyttämään. Joka tapauksessa ne ovat edullinen tapa sisustaa tiloja varsin omaperäisesti ja yksilöllisesti.