kevytyrittäjänä

Valokuvaajaksi kevytyrittäjänä

Oletko harrastanut pitkään valokuvausta ja olet huomannut, että ottamasi valokuvat ovat paljon parempia kuin joidenkin ammattivalokuvaajien tai ainakin töikseen valokuvausta tekevien tekeleet? Nyt voisi olla hyvä aika kokeilla yrittäjyyttä. Jos olet muuten jo päivätöissä tai opiskelijana, voisi hyvä idea olla kokeilla kevytyrittäjyyttä. Monet kevytyrittäjäpalvelut antavat samalla hyviä neuvoja yrittäjyyteen, joten tällainen yritystapa on kohtuullisen turvallinen aloittaakin.

Etsi omat vahvuutesi

Mutta ennen kuin innostut liikaa, tutki hetki omia valokuviasi ja pohdi, mikä niissä on parempaa muihin verrattuna. Jos otat pelkästään luontokuvia, ei tämä valitettavasti välttämättä ole valokuvapalveluiden ostajia kiinnostava ala tai teema. Luontokuville on Suomessa varsin vähän markkinoita, sillä luontolehdillä on esimerkiksi paljon tarjontaa jo muutenkin ja useat niistä käyttävät kuvapankkeja, joista voi tilata halvalla hinnalla tai maksuttomasti vapaasti käytettäviä kuvia. Toisaalta, jos luontokuvasi ovat todella huikeita, voit kokeilla niiden toimittamista verkon kuvapankkeihin, jolloin saat maksun jokaisesta ostetusta kuvastasi. Mutta edelleen varoituksena: tarjontaa on paljon niissäkin.

Useat valokuvaajat myyvät hääkuva-palveluitaan, sillä niille on aina kysyntää. Hyvin otettuja ja tunnelmallisia hääkuvia halutaan aina. Monet valokuvaajat kertovat myös pystyvänsä ns. tunnelma/koostevideoiden tekoon, joka onkin järkevää, sillä samalla kameralla yleensä onnistuvat niin valokuvien otto kuin videokuvaaminenkin. Hääkuvat voidaan laskea henkilökuvien joukkoon ja viime aikoina on markkinoille tullut myös perheestä ja lapsista valokuvia ottavia valokuvaajia. Lasten kuvaaminen voi olla haastavampaa, mutta palkitsevampaa, sillä he osaavat usein heittäytyä kuvauksiin eri tavalla kuin aikuiset. Tässä vaaditaan myös valokuvaajalta lapsiystävällisyyttä, joten mörököllit eivät välttämättä saa lapsista kaivattua hymyä irti.

Jos lasten ja hääparien kuvaaminen (tai yleensäkään ihmisten kuvaaminen) ei kiinnosta, voisitko harkita kuvaavasi eläimiä. Lemmikkieläimet ovat monille yhtä tärkeitä kuin vanhemmille lapset ja he haluavat ikuistaa karvaiset tai karvattomat kumppaninsa tyylikkäisiin valokuviin. Lemmikkieläimien kuten koirien valokuvaaminen voi olla helpompaa, sillä useimmat koirat tottelevat ainakin “istu!” tai “paikka” -käskyjä. Kissojen kuvaamisessa saatetaan vaatia enemmän kärsivällisyyttä, koska ne ovat huomattavasti omapäisempiä ja arvaamattomia.

Joskus lehdet voivat ostaa kuviasi, mutta lehtijuttujen kirjoittajat kuvaavat usein valokuvansa juttujensa yhteyteen. Kannattaa kuitenkin kokeilla, jos olet kuvannut sellaisia asioita, joita voisi kuvitella lehtijuttujen yhteyteen mukaan. Uutisarvoa pitää olla myös valokuvissa.

Verkkosivut kuntoon

Kuvien tai valokuvapalvelujen myyminen voi olla kuitenkin vaikeaa, jos sinulla ei ole minkäänlaista näytettä verkkosivuillasi. Kun pohditaan hyviä neuvoja yrittäjyyteen lähes alalla kuin alalla, pätee yksi neuvo joka alalle: verkkosivut pitää olla olemassa. Moni haluaa luottaa pelkästään Facebook-sivuihin, mutta kaikki eivät ole Facebookissa ja sen selaileminen ilman kirjautumatta on melkoista suossa tarpomista. Kannattaakin tehdä edes yksinkertaiset verkkosivut, joista löytyy perustiedot itsestäsi, palveluista, hinnoista sekä tietenkin valokuvagalleria.

Facebookia ja muuta sosiaalista mediaa ei toki kannata unohtaa, sillä sinne on helppo päivitellä ajankohtaisia kuvia ja vaikkapa tunnelmia työkeikoilta. Kun valitset kuvia näytille verkkoon, ole kriittinen itseäsi kohtaan äläkä laita verkkoon keskinkertaisia kuvia, vaan ehdottomasti vain parhaimmistosi viime vuosien ajalta.

Vaikka et olisi vielä keskittynytkään henkilökuviin, kannattaa kaivella arkistoja ja etsiä, olisiko sieltä tarttunut joitain hyviä kasvokuvia esimerkiksi kavereistasi tai sukulaisistasi, joita voisit luvan kanssa käyttää referenssinä. Usein valokuviin tarttuneet mielenkiintoiset ilmeet ovat ihmisten mieleen ja kuvien tunnelma voikin olla paljon tärkeämpää kuin vaikkapa teknisesti täydellinen onnistuminen.

Yrittäjänä aloittaminen on Suomessa helpompaa kuin koskaan ja kevytyrittäjyyden ohella esimerkiksi osakeyhtiön perustamisen hinta on tippunut todella alhaiseksi. Niin sanottu byrokratia ei olekaan ainakaan este yrittäjyyden aloittamiselle. Kokeile valokuvausyrityksen perustamista vaikka jo tänään!