valaisimet

Sisustuksen ja valaistuksen salatut vinkit  

Sisustuksen yksi osa on valaistus ja siihen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Tämä artikkeli kertoo vinkkejä ja neuvoja muun muassa siihen, kuinka https://www.nettilamppu.fi/ kannattaa suunnata ja minkälaiset lamput ovat eri tilanteisiin sopivia. 

Monet näistä vinkeistä on alan ammattilaisten kertomia, joita sitten on lupa soveltaa oman maun mukaan. Liian tarkasti ei kannata vinkkejä koskaan noudattaa, sillä pitää myös omalle tyylille jättää tilaa. 

Taidetta seinällä 

Jos huoneen seinällä on taidetta, on hyvä asentaa kattospotit, jotka sijoitetaan kahden metrin päähän seinästä. Jos taas katto on tavallista korkeampi, kannattaa spotit asentaa kauemmas. Valon halutaan useimmiten osuvan silmien korkeudelle ja siihen kohtaan, missä taideteos roikkuu. 

Jos taas käytetään riippuvalaisinta tai kattoon upotettavaa valaisinta, se sijoitetaan yleensä keskelle huonetta, usein sängyn yläpuolelle. Sitä ei tule asentaa myöskään turhan alas.  Pienien tai vakiokokoisten valaisimien sijaan kannattaa pohtia suurempia valaisimia, sillä ne voivat tuoda huoneeseen kaivattua ilmettä ja näyttävyyttä. 

Huoneen valaistuksessa valon tasapainottaminen ja kerrostaminen on tärkeää. Joskus on hyvä kokeilla sijoittaa lattiavalaisin lepotuolin viereen, pöytävalaisimet sängyn molemmin puolin ja jokin tavallista koristeellisempi valaisin lipaston päälle. Lämmintä valoa voivat antaa valaisimessa olevat varjostimet. 

Kannattaa myös kokeilla valaisimia, jotka heijastavat valoa takaisin seinälle. Kun valon tuo eri kulmiin, se saa tilan tuntumaan suuremmalta ja tasapainoiselta. Tavoitteena ei tulisi olla tasaisesti valaistu huone, vaan enemmänkin mielenkiintoisesti valaistu huone, jotta huoneessa olijan katse kulkee valaisimesta toiseen.

Makuuhuoneen valaistuksella monipuolisia ratkaisuja

Makuuhuoneessa on hyvä valaistuksen avulla mahdollista sekä nukkua että työskennellä samaan aikaan – eri ihmisten toimesta totta kai. Nukkuminen ja työskentely voidaan sovittaa eri valaistuksella eri alueilla. Monissa hotelleissa on huolehdittu siitä, että sängyn toisella puolella oleva valo ei pääse toiselle puolelle niin herkästi. Myös työpöydän ääressä voidaan käyttää työpistevalaisimia. 

Makuuhuoneen yöpöydällä oleva lukuvalaisin tulisi varustella varjostimella jossa on vaalea sävy. Tummasävyisen varjostimen avulla ei voi lukea. Himolukijalle sopii kääntyvävarsinen työpistevalaisin, joka on säädettävissä pysty- ja vaakasuunnassa.    

Yöpöydän päälle voi ripustaa riippuvalaisimia ja ne voivat toimia pienessä huoneessa kohtuullisesti. Ne eivät myöskään vie tilaa pöydiltä. Lukemiseen tällainen valaistus ei kuitenkaan sovi, vaan ehkä enemmän tunnelman tekemiseen. Jos et siis paljon lue sängyssä, voi tämä olla hyvä vaihtoehto. 

Yhdistele uutta ja vanhaa ennakkoluulottomasti

Modernin ja vanhanaikaisen yhdisteleminen voi toimia joskus hyvinkin. Kannattaa esimerkiksi sijoittaa nykyaikainen isokokoinen valaisin huoneen keskelle. Valaisimen tehtävänä on “rikkoa huoneen säännöt”. Voit myös ottaa käyttöön useampia nykyaikaisia valaisimia, joilla opetetaan silmälle, että nämä valaisimet ovat tarkoituksellisia eikä sattumanvaraisia.  

Tällaisessa valaistuksessa toimivat tekstuureja ja epäsäännöllisyyksiä sisältävät luonnonmateriaalit. Tällaisia ovat vaikkapa puu, luonnonkivet, ruostuneet metallit ja niin edelleen. Sen sijaan vaikkapa valkoinen lasi on kylmän näköinen tämän kaltaisessa seurassa. 

Mitä kannattaa välttää? 

Pelkästään upotettujen kattolamppujen asennusta ei kannata tehdä. Sen valo pahimmillaan saa huoneessa olijan näyttämään vanhemmalta. Yleensäkään yhdenlaisten valaisimien käyttöä tulee välttää ja käyttää aiemmin mainittua kerrosmaisuutta valaistuksessa, jolla saadaan mielenkiintoisia yksityiskohtia eri puolille huonetta ja huoneen jokaiseen kohtaan. 

Eniten kannattaa kuitenkin välttää tylsyyttä ja monotonisuutta. Valaistuksen tehtävä on paitsi valaista, tehdä huoneesta mielenkiintoinen ja korostaa tiettyjä yksityiskohtia, kuten taideteoksia tai maalauksia. Kannattaa myös olla rohkeana eikä pelätä epäonnistumisia, sillä kokeilemalla löytyvät usein ne parhaimmat ratkaisut. Vaikka tämä artikkeli kertoo paljon vinkkejä, kannattaa niistä käyttää sellaiset jotka tuntuvat luontevilta.