kilpailuta laina

Miksi kilpailuttaa lainat?

Jos olet pohtinut lainan nostamista, tai nostanut aikaisemmin lainaa, olet varmasti törmännyt väitteeseen, että lainat ovat tärkeää kilpailuttaa. Lainojen kilpailutus tärkeyttä korostetaan nykyään yhä enemmän. Kilpailuta laina helposti internetissä, jonka palvelut mahdollistavat sinulle helpon kilpailutussysteemin. Lainojen kilpailutuksella tarkoitetaan sitä, että lainan tarjoajat asetetaan järjestykseen sen mukaan millaisilla ehdoilla ne tarjoavat lainaa. Tarkoituksena on vertailla lainatarjouksia useilta eri tarjoajilta, ja valita juuri sinulle sopivin lainan tarjoaja. 

Syy lainojen kilpailutuksen tärkeyden korostukselle on se, että parhaassa tapauksessa kilpailuttamalla voi säästää satojakin euroja lainakustannuksista. Monelle on tyypillistä, että ei edes harkitse kilpailutusta – vaan hakee lainaa suoraan omasta pankistaan. Vaikka oma pankki voi tuntua helpoimmalta vaihtoehdolta, voi olla, että jokin toinen rahoituslaitos myöntäisi sinulle lainaa paremmalla korolla. 

Mikä vaikuttaa lainan korkoon? 

Lainan korko muodostuu monista eri tekijöistä. Nimelliskorko ilmoitetaan usein lainatarjouksessa. Nimelliskorko on korko, josta ei ole poistettu inflaation tai deflaation vaikutusta. Moni ei kuitenkaan ymmärrä, että nimelliskorko ei kerro koko lainasta muodostuvia kuluja. Kilpailuta laina, ja saat selville lainan todellisen vuosikoron, johon on sisällytetty myös muut lainasta johtuvat kulut, esimerkiksi lainan avausmaksu, sekä tilinhoito kulut. 

Korko on lainarahan hinta, eli korvaus lainanantajalle siitä, että se on valmis lainaamaan varojaan sinulle. Korkotulo on myös se, millä pankit ja rahoituslaitokset tekevät tulonsa. Korko lasketaan aina prosenttina lainatusta summasta.

Korkotasoon voi vaikuttaa hyvin eri tekijät, ja useat rahoituslaitokset määrittelevät koron eri tavoin asiakaskohtaisesti. Sinulle tarjottavaan korkoon voi vaikuttaa esimerkiksi se, ovatko luottotietosi kunnossa, tai kuinka suuret tulot ovat. Korkoon vaikuttaa myös se, oletko valmis antamaan lainan vakuudeksi omaisuuttasi. 

Kilpailuta laina helposti internetissä

Onneksesi internetissä on nykyään paljon kilpailutuspalveluita, joita voit hyödyntää lainojen vertailussa. Se tekee lainojen kilpailutuksesta huomattavasti nopeampaa. Toki voit lähettää jokaiseen rahoituslaitokseen ja pankkiin erikseen hakemuksen, mutta tämä voi olla hyvin hidasta, sillä nykypäivänä lainantarjoajia on markkinoilla monia. Parhaassa tapauksessa saatat löytää lainantarjoajan, josta et ole ennen kuullutkaan, mutta tarjoaa lainaa paremmilla ehdoilla kuin perinteiset pankit. 

Hakemuksen tekeminen internetissä on nopeaa ja helppoa – eikä se sido sinua vielä mihinkään. Voit siis huolettomasti täyttää kilpailuta lainat – hakemukseen tietosi, ja täten internetin palvelu tarjoaa sinulle parhaita vaihtoehtoja. 

Kilpailuta vanhat lainat

Usein lainojen kilpailutus voi käydä mielessä vain silloin, kun nostaa uutta lainaa – tämähän onkin tyypillisin keino kilpailuttaa lainat. Kilpailuta laina kuitenkin myös toisinaan, vaikka se olisi vanha laina. Taloudellinen tilanne maailmalla vaihtelee koko ajan, ja mikäli korkotaso laskee, voit saada jostakin lainaa huomattavasti paremmalla korolla, kuin aikaisemmin. 

Mihin kiinnittää huomiota

Vaikka perinteisesti tavoitteena on löytää itselleen halvin laina, tulee kiinnittää huomiota myös muihin kriteereihin. Kannattaa katsoa myös, millaista laina-aikaa on tarjolla. Toisinaan laina tulee maksaa liian nopeasti pois, jolloin kuukausierästä saattaa tulla liian suuri muiden arjen menojen päälle. Tämän lisäksi kannattaa tarkastaa, mikäli sopimuksessa mainitaan, saako lainan maksaa takaisin yhdessä erässä, mikäli taloudellinen tilanne sen sallii. 

Toisinaan rahoituslaitokset eivät välttämättä tarjoa sinun tarpeisiisi sopivaa lainaa. Jos haluat esimerkiksi vakuudetonta lainaa 60 000 euroa, voi tämä rajata osan lainantarjoajista pois. Tämän vuoksi kannattaakin suoraan kilpailuttaa lainat internetin lainan kilpailutus palvelulla, sillä se rajaa automaattisesti lainantarjoajat pois, jotka eivät sovi kriteereihisi. Kilpailuta laina siis myös siksi, että löydät muutakin, kuin parhaan koron.